6 uundværlige tips: Sådan gør du vasketøjet mindre besværligt

Det kan være svært at finde rundt i. Noget tøj er mere sart end anden, nogle pletter er svære at få af, hvor meget vaskemiddel skal jeg putte i maskinen, og hvilke farver kan man overhovedet vaske sammen? 

1. Hvor ofte skal jeg vaske mit tøj? 

Du behøver ikke at vaske dit tøj efter blot at have haft det på én gang. Hvis ikke det lugter eller er beskidt, kan du sagtens nøjes med at lufte det. 

2. Vaskeanvisninger

Husk, at meget tøj har vaskeanvisninger. Der sidder ofte en lille flap et sted i tøjet der vejleder en ift. hvor høj en temperatur tøjet kan vaskes på, vaskeprogram og om hvorvidt det kan tåle tørretumbler eller ej. Du kan dog godt vaske forskelligt tøj sammen, det vigtige her er bare, at du indstiller maskinen ift. det sarteste tøj i vasken. 

3. Beskyt tøjet i vaskemaskinen

Det er en god ide, at vende vrangen ud på meget af dit tøj når du vasker, men især på jeans og mørkt tøj, da der kan opstå hvide streger af slid. Her er det også vigtigt at huske at lukke lynlåse, knapper og binde en lille knude på snoren i blusen/buksen. Du kan også anskaffe dig en vaskepose – den skåner både tøj og maskine. En vaskepose er dog et must til meget sart tøj, såsom undertøj og nylonstrømper. 

4. Farver du kan vaske sammen

Hvid skal selvsagt vaskes for sig, men har du ikke nok til en fuld maskine, kan du lave et kompromis og vaske grå og andre lyse farver med (Husk, at der altid skal være en god knytnæves plads, før du starter maskinen, ellers er den for fyldt – ved uldvask må maskinen dog kun være ½  fyldt op). Du skal bare være opmærksom på, at der ofte er lidt blegemiddel i vaskemidler til hvid-vask. Tøj der er stærkt farvet og mørkt tøj bør du dog vaske hver for sig, da der kan forekomme overskudsfarve. Har du f.eks. købt en ny trøje i rød, er det en god ide, at vaske den på en så høj temperatur som den kan klare, så du netop får vasket overskudsfarven ud.

Læs også:  4 tips til at vælge den rigtige babyalarm

5. Pletter

Har du spildt på yndlingstrøjen, så er det med at være hurtig. Mange bruger sulfo som et hurtigt middel til at fjerne en plet, hvorefter man så skyller efter med vand, for at få sæberester ud af tøjet. Husk aldrig at vrid dit tøj for vand, da det kan blive deformt at dette.
Man kan også købe diverse pletfjerningsmidler, men der findes desværre ikke en korrekt måde at fjerne sine pletter på, da det kan afhænge af hvad pletten er kommet af, stoftype og farve på tøjet.Quis adipiscing ligula donec ullamcorper tellus. Id odio vulputate aliquam nullam vitae tincidunt semper etiam quam donec quis

6. Håndvask

Her er det en god ide, at kigge på vaskeanvisningen på tøjet – “hånden i baljen”. Mange bh’er, især stive t-shirt bh’er skal vaskes i hånden. Ligeledes kan man også vaske i hånden, hvis yndlingskjolen skal bruges i morgen og man ikke har nok til en maskinfuld vask. Det er vigtigt, at sørge for at vaskepulveret, hvis ikke du bruger flydende vaskemiddel er opløst i det lune vand. Først derefter kan du lægge tøjet i, som skal dækkes helt af vandet. Flerfarvet tøj skal kun ligge i blød i få minutter, maks 15 min, hvorimod ensfarvet tøj godt kan ligge i vandet i flere timer. Når du har haft det i vandet, skal du skylle tøjet grundigt i lunkent vand – flere gange. For at centrifugere tøjet, kan du rulle det ind i et håndklæde og straks rulle det ud igen, hvorefter det hænges til tørre.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

You May Also Like