Gylp: Hvorfor gylper min baby? Få svaret her

Har du undret dig over, hvorfor din baby gylper? Det sviner, lugter fælt og koster generelt ekstra vasketøj og ikke mindst tid til rengøring. Bare rolig, der er ingen grund til panik – det er ganske normalt, og alle babyer gylper. Og så er det slet ikke farligt.

Du elsker din baby, men det er måske ikke altid, du føler det er gengældt. Ofte kvitteres din kærlighed med gylp, og det kan få selv den bedste mor til at rynke på øjenbrynene, og tænke om det egentligt var det værd.

Dog kan du trøste dig med, at du ikke er den eneste. De fleste mødre og fædre har prøvet at lugte af sur mælk forårsaget af babygylp.

Der er nogle babyer, der gylper mere end andre, men alle forældre prøver fra tid til anden at blive kvitteret med gylp efter et måltid. Det ser voldsommere ud, end det er, og der er altså ingen grund til at panikke.

Alle babyer gylper

Gylp er mælk eller mos, der kommer op igen. Ofte er det forårsaget af en bøvs, der trækker maden med ud igen. Hos spædbørn og babyer er spiserøret ikke så stramt, og derfor kommer det retur i mavesækken igen, så det er altså ikke det hele, der bliver gylpet op.

Selvom din baby gylper meget, så bør du ikke være nervøs for, om han får tilstrækkeligt med mad. I lang de fleste tilfælde vil der være tilstrækkeligt med mad tilbage i mavesækken, men hold generelt øje med, om din baby tager på. Hvis du er i tvivl, så tag til lægen eller sundhedsplejersken og få foretaget en ekstra vejning, så du kan få syn for sagen.

Læs også:  Styrk dit parforhold med en parterapeut: Tips til at skabe balance i familielivet

Gylp blandt fremmede

Du lærer lynhurtigt at kende din baby signaler, så du med ren refleks opfanger gylpen, inden den rammer. Men hvad så, når venner og bekendte vil sige hej til din baby? Tanken om besværet ved at det pæne tøj bliver ødelagt af en omgang babygylp gør det næsten nemmere bare at blive hjemme. Er din baby af typen, der ofte gylper, så kan det være fristende ikke at bevæge sig langt væk fra hjemmet og vaskemaskinen.

Lad dig dog ikke friste. Sørg for at tage ud, og del så dine bekymringer med dem, du er sammen med. Advar dem, så de på forhånd ved, hvad de går ind til. Der er ingen grund til at bure dig inde, bare fordi du er på barsel med din lille gylpetrold.

Udstyr dem med en stofble inden, så de kan tage det værste i optakten.

Hvad kan jeg gøre?

Ofte gylper babyer, fordi de sluger luft, så hvis du oplever, at det bliver for tit, så kan du forsøge med en lille pause, hvor baby får luft til at synke mælken. Ligger din baby fladt, så kan mælken nemmere komme ud. Her kan det være en idé at prøve, hvis du holder baby lidt mere skråt med sit hoved opad, når du mader ham.

Har du et barn, der foretrækker sutteflaske, kan du forsøge med en flaske, hvor suttehullet ikke er for stort, så baby sluger for meget luft og mælk samtidig. Du kan tjekke det ved, at flasken ikke drypper for kraftigt, når du vender den på hovedet.

Læs også:  Guide: Betal med børnepenge, før de er kommer ind på din konto

Hvornår skal jeg være bekymret over min babys gylpen?

Din baby skal naturligvis have tid til at fordøje maden, præcis som os andre. Når du han har spist, kan du sidde med ham oprejst i 20 minutters tid, så maden får lov til at blive fordøjet. Undgå også gerne tumlelege lige efter måltidet. Selvom baby stadig gylper, er der altås ikke noget at være bekymret for.

Det eneste tidspunkt, hvor du skal være bekymret, er, hvis din baby ikke tager på i vægt. Er det tilfældet, så tag til lægen eller sundhedsplejersken og tilkendegiv din frustration. I langt de fleste tilfælde vil der dog ikke være noget at være bekymret for, heller ikke selvom gylpen kommer ud i store stråler.

Samtidig kan du trøste dig med, at gylpen ikke varer ved. Når barnet er omkring 6 måneder, vil lukkemusklerne blive strammere, og barnet vil begynde at spise fast føde i stedet. Det er sværere at gylpe op, og så vil gylpen lige så stille og roligt aftage.


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

You May Also Like