Skilsmisse-børn: Sådan sikrer du og din eks-ægtefælle, at børnene har de bedste vilkår

Skilsmisse og børn: Sådan håndterer i krisen
Skilsmisse og børn: Sådan håndterer i krisen
En skilsmisse mellem forældrene kan føles voldsom for et barn. Læs her, hvordan du bliver klogere på barnets følelser – og hvordan du bedst tackler situationer som forælder.

Når du og din ægtefælle beslutter jer for at gå fra hinanden, vil det ikke kun gå udover jeres liv – det påvirker også jeres børn. Et barn har ikke mulighed for at håndtere og vise sine følelser på samme måde som voksne i situationer som denne, da barnet stadig er i en udviklingsfase.

Barnet er i gang med at lære, og som forælder kan du give dit barn en række værktøjer, som kan hjælpe med at håndtere kriser som denne. Det kan samtidig være med til at ruste barnet til at håndtere lignenede kriser på et senere tidspunkt i løbet af tilværelsen.

Skilsmissen er en krisesituation, der skaber utryghed

En skilsmisse er en krisesituation, og det betyder, at barnet kan reagere på flere forskellige måder. Hvordan, dit barn reagerer, afhænger af forskellige faktorer, såsom alder, temperament, modenhed og de omstændigheder, der danner ramme om skilsmissen.

Generelt vil skilsmissen medføre en forandring, der skaber utryghed hos barnet. Det er vigtigt, at du som forælder er opmærksom på, at der er en utryghed forbundet med, at de trygge rammer nu ændres for altid.

De fleste børn finder en tryghed i, at deres familie er sammen, og de ønsker ikke, at det ændrer sig – også selvom forholdet mellem forældrene ikke har fungeret i lang tid, og at skilsmissen på baggrund heraf ikke kunne undgås.

Håndtér skilsmissen uden at lade barnet tage stilling

Børn er loyale overfor sine forældre, og det er vigtigt, at du og din tidligere ægtefælle undgår at få jeres fælles barn til at skulle tage ét parti. I skal bakke op om hinanden, så barnet ikke bliver sat i en situation, hvor han eller hun er nødt til at vælge mellem jer.

Læs også:  Genbrug: Giv dine børn brugt og bæredygtigt legetøj

Det er vigtigt, at du lytter og viser, at du er der for dit barn. Samtidig skal du anerkende de reaktioner, han eller hun viser, uanset om de er følelsesmæssige, udadreagerende eller noget helt tredje. Barnet må ikke tro, at det har noget med ham eller hende at gøre, men at det udelukkende er jer, som forældre, der bærer ansvaret for skilsmissen.

Få styr på dine egne følelser

Udover at tage hensyn til dit barn, når du og din ægtefælle skal skilles, er det vigtigt, at du også tager hensyn til dig selv og dit mentale velbefindende. Du befinder dig ligeledes i en svær situation, der kan være vanskelig at håndtere.

Det kan være en stor hjælp at tale med en psykolog om dine følelser, så du er bedst muligt rustet til at tage vare på dig selv. Der findes adskillige måder, hvorpå du kan reagere, men du bør aldrig vise dit barn, at du ikke er i kontrol, da det vil smitte af på barnet.

Du kan eventuelt læse det hæfte, der hedder ‘Børns egne stemme’, hvor børn og unge forklarer, hvordan de hver især oplevede den dag, de første gang fik at vide, deres forældre skulle skilles. Det kan hjælpe dig til at opnå en bedre forståelse af dit barns følelser og reaktioner i forbindelse med jeres skilsmisse

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

You May Also Like
Sådan sover dit barn trygt
Læs mere

Sådan sover dit barn mest trygt og bedst

Børn kan blive urolige om natten, især mindre kan have det svært med, at være alene i et mørkt rum. De fysiske rammer omkring dit barns sovested er vigtige, hvis barnet skal sove ordentligt og få hvilket helt ud. Forældrene kan gøre mange ting for, at skabe de bedste og mest trygge rammer for barnet.
Læs mere