Ferie betyder for mange danske familier, at de kan slippe for at dagdrømme om mere tid i hverdagen, og rent faktisk tage ud at rejse – enten med børn i bilen eller ombord på flyet. Sådan en tur kan tære på kræfterne, og det kan hurtigt ende i kaos. Sådan behøver det dog ikke være – vi har samlet en række tips, du med fordel kan bruge, hvis du vil sikre dig, at turen foreløber så problemfrit som muligt.
Table of Contents
Tip 1: Valg af rejsedestination
Det kan være hårdt at rejse langt med små børn, så vælg derfor en destination, der ikke ligger på den anden side af jorden og undgå også gerne mellemlandinger, hvis I vælger at flyve. I Europa finder I mange solrige og spændende destinationer inden for få timers flyrejse. Ammer du, bør du undersøge, hvorvidt det er tilladt at amme offentligt, der hvor I skal hen. Du kan altid spørge, når I ankommer, hvis du er i tvivl.
Det kan også være en god idé at leje et sommerhus i Danmark, hvis børnene stadig er så små, at det ikke er praktisk at tage til udlandet. Du kan finde sommerhusudlejning til favorable priser, hvis du lejer udenfor sæsonen.
Valg af primær opholdssted
Skal det være hotel eller feriebolig? Der er fordele ved begge. En feriebolig kan føles mere hjemlig, da I selv kan lave mad her. Det kan især være praktisk, hvis jeres barn skal have noget bestemt mad eller en bestemt type kost. Et hotel derimod har fordele ift. rengøring, roomservice, babysitting med mere. Det er helt op til jer, men det er noget, I bør overveje inden afgang.
Vælg det rigtige hotel
Hvis I booker et hotel, er det værd at overveje, om der er mange trapper, en lang bakke eller lignende, I skal gå op ad, inden I kommer frem til jeres værelse. Er der ikke plads til klapvognen eller barnevogn, er det måske heller ikke det værd.
Hertil skal I også finde ud af, om det er et must, at hotellet har en swimmingpool, selvom det ligger tæt på havet. Swimmingpools indrettes ofte børnevenligt på hoteller og er et stensikkert hit blandt mindre børn.
Tip 2: Når destinationen er fundet
Forbered jer godt! Skal I eventuelt have visum eller vaccinationer inden afrejse? Eller er der noget bestemt medicin, vi bør få med – det kan f.eks. være malaria-piller. Det vil være ærgerligt at stå og mangle, når I først er på vej.
Det er en god idé at planlægge, hvornår jeres afgang skal være på dagen. En afgang omkring sengetid er smart, da barnet så kan sove undervejs. Især hvis I vælger at flyve. Det er altid en god idé at gøre selve rejsen til en oplevelse i sig selv. Tag jer god tid, få strukket benene undervejs, spist noget mad og lege nogle lege undervejs, hvad enten I flyver eller kører i bil.
Øv jer inden afgang
Inden afgang kan det være godt for både dig og dit barn at øve jer i at pakke og køre afsted. Ved at starte lidt stille ud kan oplevelsen gøres noget lettere. Skal I flyve, kan en lufthavn virke overvældende og lettere kaotisk, især for et barn. Hvis I har mulighed for det, kan I tage en tur ud i lufthavnen inden rejsedatoen. Her kan I også kigge på flyvere sammen og få en hyggelig dag ud af det.
Tip 3: Lav planer, lad dem ikke være for faste og snak om rejsen
Lad vær med at arrangere alt for mange udflugter, selvom I ønsker jeres børn underholdt. I kan i fællesskab skrive de idéer, I har, ned og medbringe, så det ikke bliver så kontrolleret. På den måde er der også mulighed for at se, hvad der byder sig, når I er fremme, og om der er noget, I hellere vil den ene dag frem for den anden.
Det er ikke altid en god idé at fortælle børnene, hvor lang transporttiden er. Er I undervejs, og børnene spørger, hvor langt der er igen, kan I formulere det på en måde, så I ikke fortæller dem det i timer. Undervejs kan I også snakke om rejsen og på den måde lade dem vide, hvad der sker. Husk pauser, hvis muligt.
Nyd ferien
Sørg for at nyde ferien, tag en dyb indånding og vær positiv. Det skal nok blive en rigtig god ferie, der inkluderer en masse hyggelig kvalitetstid og samvær med hele familien – og køb eventuelt et ståbræt til barnevogn.