Dit barn oplever en stor udvikling i de første leveår, og allerede i de første måneder, bliver de første spæde skridt mod en velfungerende motorik taget. Som forældre kan I gøre meget for, at det hele forløber så godt som overhovedet muligt.
Lær barnet at lægge på maven for at styrke muskler, led og balanceevne
I den første periode vil barnet ikke have kontrol eller fornemmelse over egen krop, og det gælder også for hovedet. Derfor er det vigtigt, at I hurtigst muligt lærer barnet at lægge på maven i de vågne timer. Nogle børn er i begyndelsen ikke glade for det, men det er om at være udholdende.
Det, der sker, når I vænner barnet til at lægge på maven er, at nakke- og rygmusklerne styrkes, samt at muskler, led og balanceevnen stimuleres. Derved lærer I barnet at holde hovedet selv og kunne bevæge sig frit. Det er umådeligt vigtigt for barnet at lære at holde hovedet i ro, så det bliver lettere at fokusere.
Men hvornår lærer barnet så at holde hovedet selv?
Baby lærer at holde hovedet selv i 2-månederes alderen
Din baby vil så småt lære at holde hovedet selv efter omkring 2 måneder. Det sker, når baby ligger på maven. Her begynder baby at kunne løfte hovedet fra underlaget og selv holde det oprejse. I starten bør du hjælpe med at holde hovedet, når du bærer din baby rundt.
Musklerne i nakke og hals vil ikke være stærke nok til selv at kunne holde det, men efterhånden som baby lærer at ligge på maven, vil musklerne styrkes og balanceevnen forbedres, så der er kontrol over hovedet.
Når baby er omkring 3-4 måneder, vil der være mere kontrol over hovedet, og det vil være muligt selv at kunne dreje det og undersøge omgivelserne.
Læs også: Hvornår får baby sine første tænder?