Tiden kan føles knap, når man arbejder fuldtid, og det kan gå ud over ens overskud og energiniveau når man så er kommet hjem. Du har lyst til en rolig hverdag, hvor du har tid sammen med dine børn – læs med her, vi har nemlig samlet nogle tips, til hvordan du som familie får mere tid sammen.
Indholdsfortegnelse
1. Store madportioner
Hvis I gerne vil have lasagne eller pasta og kødsovs, så lav kæmpe-portioner. På den måde sparer I tid og kan spise det flere dage i træk eller fryse det ned til en anden dag, hvor det også gerne må være let, at lave aftensmad.
Det er i hvert fald en god ide, at spise rester mindst to gange ugentligt. Gerne rester der ikke tager lang tid at varme. Hertil vil vi tilføje, at det er en god ide, at spise sammen som familie minimum en gang om dagen. Og læg da gerne elektronikken væk.
Du kan med fordel deltage i et madlavningskursus, hvor du lærer at tilberede maden, så den smager godt, men også at bruge råvarerne fornuftigt, så det kommer til at række længere.
2. Regler for elektronik
Elektroniske apparater fylder meget for både os voksne og for børn. De stjæler hurtigt tid og nærvær. Lav nogle fælles regler for hvornår, hvordan og hvor meget i må anvende dem. Reglerne bør være fælles for hele familien.
Hertil vil vi tilføje, at det er en god ide ikke at tjekke Skolenintra for ofte, da det hurtigt bliver en tidsrøver. Sæt derfor nogle rammer for hvornår I gør det. I behøver ikke at tjekke det dagligt.
3. Rengøring
Undgå at lave den store hovedrengøring i weekend, selvom det umiddelbart er der man har mest tid til det. I stedet bør I løbende tage de værste spildte madrester og nullermænd med en klud. På den måde har i også weekenden fri til samvær med jeres børn.
Virker rengøring helt uoverskueligt kan I overveje om I skal investere i rengøringshjælp.
4. Samvær
Samvær kan være mange ting og det behøver ikke at betyde udflugt til zoologisk have eller tivoli hver gang. Når i går i køkkenet sammen, bager boller eller laver pizza er det også samvær. Det er også samvær når i gør rent og rydder op sammen. Samtidig med er det en god måde, at lære jeres børn om daglige gøremål og hyggesnakke imens. I kan også sætte noget musik på imens og danse rengøringen/oprydningen sjovere.
5. Stil gerne krav til jeres børn
Børn vil gerne hjælpe! Derfor bør i også give dem mulighed for det og det kan i let gøre ved at stille nogle krav til dem og dermed lade dem gøre så meget selv som muligt. Rydde op efter dem selv, lægge beskidt tøj i vasketøjskurven, rydde op efter maden o.lign. På den måde skal I heller ikke selv gøre det hele og dermed får i mere tid sammen. Det er også en lærerigt for dem.
6. Kalender og planlægning
Det er en god vane, at I tænker jeres børn ind i dagligdagens kalender, så I på den måde skaber rum for samvær. Det er vigtigt, og det behøver ikke være mere end f.eks. én fast time om ugen, hvor i så laver noget ekstra hyggeligt sammen.
7. Stol på jeres valg og glem andre
Det er en dårlig ide at sammenligne sig med andre familier. Vi er alle forskellige, og har forskellige behov. Det samme gælder vores børn. Hvis I er raske og sunde, så er alting godt.