Kosttilskud for gravide: Se her, hvilke du må tage

Er du gravid (eller planlægger du det at blive det), men er i tvivl om, hvilke kosttilskud du skal vælge? Der er en række kosttilskud, der anbefales til dig som er gravid, så læs med her og find ud af hvilke.

Det kan være svært at overskue og finde rundt i hvilke kosttilskud din krop kan have brug for under graviditet – der findes et hav af vitaminer, mineraler og divers kosttilskud på markedet – nogle mere anvendelige og gode for din krop, hvorimod andre bare tømmer din pengepung. 

Men, hvilke skal du så vælge? Vi har samlet en liste over sundhedsstyrelsens anbefalede kosttilskud, som du kan supplere kosten med og dermed indtage, så du sørger for at få den rigtige mængde vitaminer og mineraler under din graviditet. 

D-vitamin øger immunforsvaret

D-vitamin får vi via solens stråler. På de nordlige breddegrader som her i Danmark er det ikke altid at solen sørger for at vi får tilstrækkeligt med D-vitamin. Derfor anbefales det om du er gravid eller ej, at indtage 10 mikrogram D-vitamin i vinterhalvåret. 

Er du gravid anbefales det, at du dagligt indtager 10 mikrogram D-vitamin under hele graviditeten, sommer eller ej, men især hvis det er vinter. D-vitamin er vigtigt, da det bidrager til et godt immunforsvar, opbygning af knogler og optagelse af kalk i kroppen – det er essentielt for både mor og barn.

Jern kvikker dig op

Jern er ganske vigtigt når du er gravid. Mangel på jern kan vise sig i form at sløvhed, eller at du føler dig træt. Undersøgelser viser, at cirka hver femte kvinde har mangel på jern i slutningen af deres graviditet, hvorfor det anbefales, at gravide dagligt får jerntilskud på cirka 40 – 50 mikrogram ferrojern fra du er i 10. uge og til endt graviditet. 

Du kan læse mere om og bestille jerntabletter hos Kosttilskudguiden.

Læs også:  Sådan kommer du i gang med at date efter skilsmissen

Kalk styrker knoglerne

Kalk er afgørende når det kommer til dine og dits barns knogler – det er en vigtig byggesten for knoglerne. Det er derfor essentielt at du får nok kalk under din graviditet. Det anbefales, at du som gravid dagligt supplere med en 500 milligram kalk, eller drikker en halv liter mælk hver dag. 

Mange kalktabletter indeholder også D-vitamin, så det er værd at undersøge, om dine gør, så du blot behøver tage en tablet med de nødvendige indhold i, i stedet for to. 

Folsyre forebygger misdannelser

Folsyre er et vitamin, som er at finde i mad. Du bør som gravid, dagligt supplere kosten med 400 mikrogram folsyre, da det forebygger misdannelser – det der kaldes neuralrørsdefekter – hos dit barn. 

Folsyre skal tages fra dagen du planlægger at blive gravid (det kan selvfølgelig være lidt svært at forudsige, men prøv) og så til og med den tredje måned i din graviditet. 

Tal med lægen, hvis du er i tvivl

Hvis du er i tvivl om, hvilke kosttilskud du bør tage, så tag book en konsultation hos din læge. Generelt bør du overveje, om du kan få de ekstra vitaminer og mineraler fra din kost, og ellers så brug det som et supplement.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

You May Also Like
Sådan sover dit barn trygt
Læs mere

Sådan sover dit barn mest trygt og bedst

Børn kan blive urolige om natten, især mindre kan have det svært med, at være alene i et mørkt rum. De fysiske rammer omkring dit barns sovested er vigtige, hvis barnet skal sove ordentligt og få hvilket helt ud. Forældrene kan gøre mange ting for, at skabe de bedste og mest trygge rammer for barnet.
Læs mere